202024Eki
Yüz Kremleri Tüylenme Yapar mı? Gerçekler ve Yanılgılar

Yüz Kremleri Tüylenme Yapar mı? Gerçekler ve Yanılgılar

Yüze sürülen kremlerin tüylenmeye neden olduğu yaygın bir yanılgıdır. Nemlendiriciler, yaşlanma karşıtı ürünler, vitaminler ya da leke kremleri, tüylerin artmasına yol açmaz veya tüyleri beslemez. Bu konuda bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Yüzdeki tüylerin artışıyla ilgili en yaygın nedenler, hormon dengesizlikleri ve genetik faktörlerdir.

Bazı kremler cildin kurumasını önleyerek mevcut tüylerin canlanmasına sebep olabilir; fakat bu durum yeni kıl çıkışı ya da tüylerin kalınlaşması anlamına gelmez.

Tüylenmenin en sık iki nedeni, kadınlarda testosteron hormonunun bazı hastalıklarla artması veya genetik olarak tüylerin bu hormona daha duyarlı olmasıdır.

Polikistik over sendromu (PCOS) ve obezite gibi hormonal hastalıklar, steroid veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımı yüzde tüylenmenin artışına yol açabilir.

Bazı durumlarda kullanılan ürünler ve içerikleri, cilt tipine ya da hormonal dengesizliklere bağlı olarak tüylenmede artışa neden olabilir. Özellikle hormon dengesini etkileyebilecek içeriklere sahip kremler (örneğin, bazı kortikosteroidler veya hormon içeren kremler) tüylenmeyi artırabilir.

Eğer yüzde tüylenme artışı gözlemliyorsanız, bir dermatologdan yardım almanız önerilir.