152018Kas
Cildi yeniden canlandırma “Peeling”

Cildi yeniden canlandırma “Peeling”

Derinin en üst tabakası olan epidermis, yaklaşık 30 hücresel tabakadan oluşmuştur. En alt tabakadaki hücrelerden yeni/genç hücreler oluşur. Bu hücreler zaman içinde, merdiven basamağını atlar şekilde, üst katlara doğru ilerler. Cildimizin en üst tabakasına ulaştıklarında canlılıklarını kaybedip, kuruyarak ölü hücrelerden oluşmuş bir kat oluştururlar. Bir yandan ilerleyen zamanla gelişen azalan hücresel yenilenme hızı, diğer yandan çevresel kirlilikler, hepsi bir arada cildimizin canlılığını kaybetmesine, donuk, mat ve sarımsı bir renk almasına neden olurlar. Meyve asitleri ile uygulanan “peeling” bakımları, ölü cilt hücrelerini nazikce soyarak, yeni hücrelerin oluşumunu sağlar.
“Peeling terimi”, derinin üst tabakalarının kontrollü bir şekilde soyulması anlamına gelir. Amaç, daha sağlıklı ve genç hücreler oluşturarak, cildin daha parlak, gergin ve pürüzsüz görünmesini sağlamaktır. Düzenli uygulamayla;
  • İnce çizgiler ve kırışıklıklar giderilebilir
  • Cildin esneklik-sıkılığı sağlanır
  • Ciltteki kahverengi lekeler yani pigment düzensizlikleri giderilebilir
  • Sivilce izleri tedavi edilebilir
Kozmetik marketlerden bir ürün satın alırken, şık ambalajlar içinde, size temizleyici yüz maskeleri yada peeling malzemeleri de almanız önerilir. Genellikle bunlar haftada bir gün ya da iki gün uygulanan partiküllü ürünlerdir. Bunlar “Mekanik peeling” ürünleridir; sadece üst deriyi soyarlar.
“Kimyasal peeling”, kimyasal bir madde kullanılarak, hücreler arası bağlantının eritilerek derinin üst tabakasının soyulmasıdır. Bu amaçla, AHA, PHA ve %10 triklorasetikasit (TCA) kullanılır. Meyve asitleri olarak bilinen bütün AHA’lar, hafiften orta derinliğe kadar kimyasal peeling amacıyla kullanılırlar. AHA’lar hem derinin üst hem de alt katmanlarına etki göstererek cildin tekrar yenilenmesini sağlarlar.
Dermatologlar, en çok kliniklerinde AHA içeren ürünler kullanırlar. Kısa süreli bir uygulama olduğu için, popüler adıyla “öğle yemeği peeling”i olarak tanımlanır. Kişiye bir öğle yemeyi saatinde uygulanabilir ve kişi herhangi bir uygulama belirtisi olmadan işine geri dönebilir. Uygulama kolaylığı ve etkinliği nedeniyle glikolik asit, yüzeysel kimyasal peelingler içinde en yaygın kullanılan üründür. Hastalar, birkaç peeling seansından sonra, ciltlerinde canlanma ve ince cizgilerde hafifleme farkederler.

Kimyasal peeling uygulamaları

Kimyasal peeling, cildi yenilemek amacıyla hekim tarafından uygulanan, kimyasal maddelerle cildin üst tabakasının “soyulması” işlemidir. Uygulamaya % 20 konsantrasyonda test dozu ile başlanır; seanslar ilerledikçe %35, %50 ve %70 konsantrasyonlara kadar çıkılabilir.
Peeling işlemi, özel peeling solüsyonlarının cilde sürülmesi şeklinde uygulanır. İşlem on dakika sürer. Bu solüsyonlar, cilt üzerine sürüldüklerinde deri yüzeyine hafif bir reaksiyona neden olup, kızarıklık oluştururlar. Derinin en yüzeysel tabakasındaki hücreler arası bağları zayıflatır ve bu şekilde hücrelerin dökülmesini sağlayarak etkisini gösterirler. Yüzeysel tabakadaki hücrelerin dökülmesi, yeni deri hücrelerinin yapımını hızlandırır ve cilt yüzeyi daha genç hücreler ile kaplanmış olur; daha pürüzsüz ve ışıltılı gözükür.
  • Seanslar, bir hafta ya da 10 gün arayla uygulanabilir. Hastanın durumuna göre bu süre uzatılabilir. Ancak alttan gelen yeni hücrelerin yüzeye erişebilmesi yaklaşık 5 gün süreceği için, bu süre dolmadan tekrar peeling yapılması uygun değildir.
  • Hastaların kaç peeling seansına ihtiyacı olduğu, tedavi edilecek soruna bağlıdır. Güneşe ve kronolojik yaşlanmaya bağlı ciltlerde etki, en az 7-8 yüzeysel kimyasal peeling işlemi sonrası görülebilmektedir. Ancak seans sayısı ne olursa olsun, sonucun korunabilmesi için, evde AHA içeren kozmetik ürünlerin kullanılması ve yılda birkaç kez peeling uygulamasına devam edilmesi gerekir.
  • Bu tür peeling uygulamaları, cildi birkaç haftadan birkaç aya kadar uzayan bir süre içinde düzeltirler. Güneş hasarlı ve yaşlı ciltlerde bu süre daha da uzayabilir. Uygulama sonunda cilde daha taze bir görünüm ve pırıltı kazandırırlar. İnce cizgiler ve kırışıklıklar açılır, kahverengi lekeleler hafifler.
  • Profesyonel bakımlar, evde kullanılabilecek AHA’lı ürünlerle desteklendiğinde tedavi daha da başarılı olur. Genellikle tedaviye başlanmadan bir hafta önce, hastalara, evlerinde %10 glikolik asitli kremleri kullanmaları önerilir. Bu hazırlık cildi glikolik asite hazırlar. Böylece klinikte daha yüksek dozların uygulanması mümkün olur.
  • Peeling uygulamasını takiben ve tedavi boyunca (hatta ömür boyu) güneşten korunma çok önemlidir. AHA peelingi sonrası kişiler normal aktivitelerine devam ederler. Uygulamayı takiben birkaç saat makyaj yapılmaması, bazı özel kremler dışında ürün kullanılmaması ve güneşten korunulması önemlidir.